Maskiner som tänker själva, robotar som lyfter tungt, svetsar och flyttar på bitar mellan en maskin och en annan… Med industriautomation så får man nästan intrycket av att vi människor inte längre behövs på verkstaden. När det är programmerat och klart så kan vi gå hem och dricka kaffe och lyssna på P1. Nja, så enkelt är det förstås inte. Industriautomationen är fantastisk och visst går det att lita på den men bara om man använder den på rätt sätt. Det krävs faktiskt lite mer än kunskap om programmering för att man ska kunna jobba på ett bra sätt med automatiska svarvar, svetsar och fräsar.
Kategori: Industriautomation
Rörbockning som lönar sig
Alla produktioner påverkas av den ekonomi som finns för tillverkningen. Redan från start så måste man betänka hur saker som material och tillverkningsmetod kommer att påverka kostnaden. Detta oavsett om man tänker använda sig av gasskärning eller stansa fram hål. När det handlar om rörbockning så är det förstås så att man måste använda en teknik som ger goda resultat. Kunden måste få en färdig del eller produkt som håller måttet.
Dagens moderna industriproduktion är till stor del automatisk. Det är lätt att glömma bort att de flesta beskärningsmetoder bygger på uråldrig teknik. Nu kanske man inte kan säga att gasskärning eller laserskärning påminner om arbetet som utfördes på verkstäder för över hundra år sedan. Men om man ser på automatsvarvning så är detta en teknik som fortfarande har många paralleller med de ursprungliga svarvprocesserna. Här är spännande fakta om svarvning som än idag är en mycket viktig produktionsmetod på svenska verkstäder.
Ska man stansa fram ett hål eller kanske skära det med laser? Det kan bli en högst aktuell fråga. Idag så kan man använda sig av laserskärning för en rad olika material och det gör att det finns en hel del andra beskärningstekniker att beakta. Behovet av att kunna skära i många olika material leder till att det behövs flexibla och kostnadseffektiva lösningar. Med hög precision så är laserskärningen en värdig konkurrent till populära metoder som stansning och fräsning. På grund av detta så är det också så att man börjar integrera tekniken i arbetsprocesser och på produktionslinjer.
När man inser hur smidigt industrirobotar utför jobb som annars hade varit mycket farliga och komplicerade så är det klart att man kan bli imponerad. Den som har jobbat länge inom svensk industri och som själv har upplevt fördelarna med industriautomation kanske enbart ser detta som en välsignelse och fördel. Det är klart att den som tidigare fått lyfta tungt och kanske utsatt sig för fara ser en fördel med robotceller som klarar av uppgifterna, men det är inte alla som hyllar automationen till skyarna.
Fördelar med industriautomation
Det finns trots allt väldigt många fördelar med industriautomation. Några av dessa är:
- Man kan förenkla arbetsprocesser
- Risken för arbetsskador minskar
- Kostnader för produktion går ner
- Produktioner kan bli klara snabbare
Det här är ju saker som företag gärna vill se och dessutom så är det så att användningen av robotceller har lett till att man har funnit nya lösningar på problem som tidigare inte gick att lösa.
Robotar och jobb
Något som är uppenbart i dagens Sverige är att man måste ha kunskap för att få jobb. Det här kravet minskar inte då industrin utvecklas med nya system och robotar som styrs av datorprogram. Å ena sidan så är det här en utmaning för de som redan jobbar inom industrin, men det leder förstås till att tidigare jobbtillfällen där man kanske inte behövde mer än ett truckkort minskar. Det är det här som kan ses som en nackdel med industriautomation. De enklare jobben försvinner medan nya spännande jobbtillfällen dyker upp. Bra för vissa, mindre bra för andra…
Nu flyttar vi hem!
Sedan en tid tillbaka pågår en intensiv industriautomation i Gnosjöregionen. Trenden just nu är att flera företag har börjat flytta hem delar av sin produktion, som de för några år sedan flyttade till låglöneländer. Många påstår att produktion som går att automatisera kan vara betydligt mer lönsam att utföra i Gnosjöregionen än i låglöneländer.
Det är ingen slump att företagen i vår region omsätter hela 60 miljarder kronor per år. Vi är många, vi är kluriga, vi är bra leverantörer och våra produkter exporteras över hela världen.
Vårt sjätte magasin är späckat med reportage om framtidssatsande företag. Denna gång är det hela 52 sidor (!) tjockt. Läs det nu på direkten och surfa sedan in på www.GnosjoRegion.se och lägg en offertförfrågan. Troligtvis hittar du en eller flera nya och riktigt bra leverantörer.
1 900 magasin har redan skickats till företag inom och utanför vår region, media, politiker på nationell och lokal nivå samt stora företag i Sverige.
TIPS! Missa inte att spana in uttalanden från Stefan Löfvén, Urban Bäckström, Annie Lööf, Jan Eliasson, Frida Boklund, Jan Carlzon med flera. Du hittar dem på sidan 14-15 i magasinet.
Ta chansen direkt och läs det rykande färska numret av Gnosjöregionens eget magasin!
Här kan du läsa magasinet online »
Gnosjöregionen är ett företagstätt område i Småland som består av kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.
Robotikens lagar
1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.
Lär förstås inte finnas någon större risk med denna maskin nedan som är en industrirobot att dessa lager behöver skrivas in i något program.
En liten återkoppling bara till det här med processautomation.
Processautomation
Processer för att underlätta produktion inom industrin med hjälp av robotar kan låta lite märkvärdigare än vad det är. Robotar är inte det som vi läser om i SF-böcker eller ser en film Arnold. Utan det är helt enkelt maskiner som utför sina arbeten efter ett program och saknar förmåga att göra något annat än vad de är programmerade för.
Däremot har processautomationen fördelen av att den utför monotona moment gång på gång med exakt precision. Och det utan att behöva ta paus.
Däremot krävs ett stort kunnande att kunna sätta det hela i produktion. Ett kunnande som vi behärskar och som du kan läsa mer om här.