Kategorier
Övrigt

Dämpa oljudet med väggabsorbenter

Efter en tid med mycket distansarbete börjar många hitta tillbaka till arbetsplatserna igen. Det första många kommer önska sig är väggabsorbenter. En del av oss har haft det tyst och lugnt på hemmakontoret och då blir det extra tydligt vilket fasligt oljud det kan vara på kontoret på den ordinarie arbetsplatsen. Kollegorna tycks prata högre än någonsin i kontoren bredvid och de som sitter i en öppen kontorsmiljö störs mer av ljud än de upplever att de gjorde innan corona. Kan billiga väggabsorbenter lösa problemet?

Ljudabsorbenter och akustikplattor

I Gnosjöregionen finns inga stora städer med en ständigt hög bakgrundsvolym men på kontoren är det full fart och volymen kan såklart bli lika hög som på alla andra kontor. Det finns riktigt bra sätt att dämpa ljud på, både i kontor och hemmiljö men även på förskolor och andra arbetsplatser. Ljuddämpande material kan sättas direkt på väggar som väggabsorbenter eller i taket. Väggabsorbenter kan skruvas eller limmas direkt på vägg men kan även ställas på golvet eller på skrivbord. Möjligheterna är många för att få ett utseende som accepteras av alla inblandade.

Klasser på ljuddämpning

Det finns olika klassificeringar på ljuddämpning. Dessa räknas i db (decibel) och ju bättre ljuddämpning desto dyrare produkter. Förutom väggabsorbenter och takabsorbenter finns även ljuddämpning i dörrar och fönster. Klassificeringen mäts med avancerade verktyg och vid nybyggnation kan det mätas när bygget är klart. Priset skiljer sig väldigt mycket åt beroende på hur bra dämpningen är, så låt dig inte luras av billiga väggabsorbenter utan var säker på att du jämför absorbenter med likvärdig ljuddämpning.

Ljuddämpning eller ljuddiffusion

Det finns två olika sätt att arbeta med störande ljud. Antingen så suger man upp ljudet (absorberar) eller så reflekterar man det vidare i olika riktningar. Olika problem kräver olika lösningar så det bästa är att prata med akustikexperter om vad som är det bästa just för din lokal. Men att börja med att sätta upp några väggabsorbenter är en bra start. Kanske är det allt som behövs.

Designade väggabsorbenter för hem och kontor

Väggabsorbenter finns i massor av olika storlekar och färger. Letar man en stund på nätet kan du troligtvis hitta flera snygga absorbenter med en design som tilltalar dig, oavsett om du ska ha väggabsorbenten på kontoret eller hemma. De flesta är väldigt enkla att sätta upp och lätta att ta med sig om man skulle byta kontor.

VäggabsorbenterAkustikplattor för tak

Vill du hitta en mer permanent lösning kan man sätta akustikplattor i taket. Det finns akustikplattor som man kan skruva eller limma direkt mot taket. Det är en enklaste lösningen. Men det är inte alltid det är möjligt att sätta plattorna direkt mot taket på grund av ventilation och kabeldragning. Då kan man välja att pendla ner taket i ett bärverk. I detta bärverk lyfter man sedan i plattorna (som ofta är 60×60 cm). En stor fördel är att man kan lyfta ur akustikplattorna och komma åt det som är ovanför innertaket. Rena drömmen för elektrikerna 🙂

 

 

Kategorier
Övrigt Plast

Fördelar och nackdelar med termoplast

Idag så drar vi nytta av en lång rad produkter som har tagits fram av termoplast. När man jobbar med metoder som formsprutning och formblåsning så använder man sig av termoplastisk polyuretan och andra plaster som lämpar sig väl för slutprodukten. Låt oss se på fördelar och nackdelar med att skapa plastprodukter av termoplasten…

Fördelar

I och med att termoplasten erbjuder styrka i kombination med lättviktighet så får man ett material med många olika användningsområden. Samtidigt så kan man lita på låga tillverkningskostnader. Plasttillverkare kan också tillverka stora volymer snabbt utan att mista precision och det är förstås en stor fördel. I Gnosjöregionen så kan man finna företag som rentav väljer att jobba med termoplast istället för metall då vikten av materialet kan få en så avgörande betydelse.

Nackdelar

Man kan egentligen inte tala om några stora nackdelar med termoplasten men det ska nämnas att det här trots allt är ett material som kan smälta. Det här kan till exempel ske om plastprodukten utsätts för ultraviolett ljus. Sedan så är det så att det finns kemiska lösningar som också kan skada plasten, så man måste vara noga med hur man hanterar den och var man förvarar plastkomponenterna. Nu finns det lite olika typer av termoplaster och en del kan vara mjuka som gummi medan andra erbjuder en styrka som motsvarar aluminium så när man talar om nackdelar så får man förstås inse att plasttypen kommer att påverka användningen.

Kategorier
Övrigt Plast

Formsprutning med formsprutningsmaskin

Då man ska tillverka olika typer av plastdetaljer så väljer man för det mesta formsprutning eftersom det här är en mycket effektiv metod som ger fina resultat. Svenska företag som jobbar med tillverkning av produkter och komponenter av plast och glasfiber kan ha flera olika maskiner för formsprutningen, men man kan säga att grundprocessen är densamma oavsett maskin. Sedan så är det förstås också så att nya maskiner utvecklas för att man ska kunna tillverka ännu bättre produkter, men företag som köper in ny utrustning kan många gånger fortsätta produktionen med de äldre maskinerna som fortfarande håller hög standard.

Formsprutning som tillverkningsmetod

Oavsett om man ska tillverka galgar av plast eller om det rör sig om plastprodukter för sjukvården så är formsprutning den metod som man kan lita på. Plasttillverkare använder sig ofta av termoplastisk polyuretan i granulatform för att sedan smälta ner granulaten till en plastmassa som kan formas till olika typer av plastprodukter. Termoplast har så många användningsområden och används också då man tillverkar delar med hjälp av formblåsning. Det som är så bra med formsprutningen är att den lämpar sig väl för i stort sett alla typer av plastmaterial. Materialet som man jobbar med kommer att påverka hur hög temperatur man behöver för att få en smältmassa och det här är något som påverkar vilken typ av plast man väljer att tillverka med.

Formsprutningsmaskinen

Formsprutningsmaskinen består av flera delar och tar hand om en process som innebär att man smälter ner plastgranulat till en massa som pressas in i en form som för det mesta har två delar som kläms ihop. När massan väl är i formen så börjar kylprocessen som gör att plasten stelnar och att man får en färdig plastprodukt. Formarna kan sitta på olika sätt i maskinen och de kan klämmas ihop manuellt med klämmor eller med hydraulik. När man behöver jobba snabbt så är det rätt vanligt att man använder sig av hydraulik och magnetism för själva klämprocessen. Maskinerna som används för formsprutning brukar delas upp i följande grupper:

  • Mekaniska
  • Hydrauliska
  • Elektriska
  • Hybrider

När plastdetaljen har stelnat och fått rätt form så måste man få loss den från maskinen och det här kräver också smidig teknik som gör att man automatiskt kan samla upp de färdiga delarna och fortsätta tillverkningsprocessen.
Maskinerna som används för formsprutningen är avancerade men utvecklas hela tiden för att motsvara nya krav på marknaden. Man kan tillverka riktigt små detaljer såväl som stora komponenter med den här tillverkningsprocessen. I och med att alla industrier har behov av plastdetaljer så förbättras tekniken och maskinerna klarar mer och mer samtidigt som de erbjuder högre precision.

Kategorier
Övrigt Service

Nya vinterdäck till en gammal bil

Det finns de som tänker sig att en bil som man knappt kan sälja inte behöver bra däck. Det kan förstås kännas lite märkligt att lägga mer pengar på vinterdäck än vad man skulle kunna få för bilen vid en affär, men med däck så måste man tänka på mer än pengar för däcken kan vara det som hjälper eller stjälper då det blir blixthalka på vägarna. Om du har en äldre bil, och inser att du behöver nya däck då vinterdäck datum närmar sig, så kan det faktiskt vara riktigt klokt att välja ett bra däckmärke.

Bra däck till en gammal bil

Nu är det inte så att vinterdäckslagen säger att man måste skaffa dyra däck eller att man kan nöja sig med billiga vinterdäck till en äldre bil. Det här är en lag som handlar mer om gränsvärden och givetvis också om de datum som gäller för körning med vinterdäck på bilen. Exakt datum som man väljer för att byta till vinterdäck och exakt modell är ens eget val. Så länge som man har rätt vinterdäck mönsterdjup och inte kör med sommardäck under snöiga dagar så bör man hålla sig inom lagens ram. Men sedan så är det förstås så att man kan vilja ha lite bättre däck för att få bättre och säkrare köregenskaper.

Vad är viktigast?

När man ser på dubbdäck och friktionsdäck till en äldre bil så bör man ställa sig frågan om vad som är viktigast. Vad vill man få ut av däcken? Om säkerhet är viktigt så är det så att bättre däck som kan kosta lite mer är ett bättre val. Säkert bör man ju köra oavsett hur gammal bilen är och det är ett faktum att man med bra däck kan undvika olyckor på hala underlag. Äldre bilar är ju utan antisladdsystem och annat som man då får kompensera för med lite bättre vinterdäck.

gammal bil nya dack
Gammal bil men med nya däck

Bästa priserna på däck

För att komma fram till de bästa priserna på nya vinterdäck så kan man läsa vinterdäck test som ger en fingervisning om priser och de egenskaper som däcken bjuder på. Har man tur så kanske man finner ett erbjudande där man får riktigt bra däck till ett pris som är lågt. Det är lättast att hitta den här typen av erbjudanden online eftersom man på nätet får tillgång till mycket större lager. Leverans kan ju ske till den däckverkstad som man väljer och faktum är att det är rätt så bekvämt att slippa tänka på att själv åka och plocka upp vinterdäck som man sedan på något vis måste montera på bilen.

Kategorier
Övrigt Utbildning

Truckutbildning för olika slags truckar

Truck för bandstålDet råder ingen brist på olika slags truckar och ett lager kan ha bra med tillbehör som man ska lära sig att använda på rätt sätt. Det här betyder att man behöver truckutbildning för olika slags truckar. Man ska inte utgå ifrån att varje kurs som erbjuds har allt det som man behöver för det kan variera en hel del mellan olika utbildningar. Om man vet precis vilka truckar som man behöver fokusera på så är det enklast, men även den som är nybörjare kan dra nytta av att välja utbildning i enlighet med det som ingår. Det är bra att veta att man även under en kortare kurs kan lära sig många olika modeller och moment, så det är inte så att man måste lägga veckor på att få en bred kompetens. Den verkliga kompetensen kommer med tiden då man samlar erfarenhet genom att jobba som truckförare på en eller flera arbetsplatser.

Truckutbildningar för nybörjare

För nybörjare så kan man finna gott om kurser som kan ha ett upplägg med flera olika delar. I den första delen så ingår en viss typ av truckar och sedan bygger man på. De företag som erbjuder truckutbildningar listar vilka truckar de kan erbjuda truckkort för och det här ska man ta en titt på. Det som krävs för de flesta arbetsplatser brukar benämnas som A och B del, men precis vad som ingår i dessa delar är inte alltid detsamma. Är du nybörjare så vet du ju inte allt om det som används ute på lagergolven och då kan det vara klokt att först kontakta de som verkligen kan detta och fråga vad de jobbar med. Du bör vara medveten om att vem som helst kan starta ett företag som erbjuder truckutbildningar och för detta får man ofta betala dyrt. Det är dock så att man måste ta ett truckkort för att sedan få ett tillstånd av sin arbetsgivare att köra på bestämda platser. Kruxet är att det här kortet måste gälla för de modeller som används på arbetsplatsen så därför kan det vara bra att veta var man tänkt jobba och vilka truckar som används där för att på så vis ta en utbildning som är relevant.

Vidareutbildning

Den som redan jobbar inom industri och som sedan tidigare har truckkort behörighet kan också behöva utbilda sig för nya modeller. Ofta så är det inte själva körningen som är så komplicerad. Kan man redan en rad olika truckar så lär man sig snabbt en ny modell men för många så kan det där med teori och säkerhet fall i glömska. Företag vill ju gärna se att deras arbetsplats förblir säker och därför så skickar de anställda för vidareutbildning för att lära sig nya modeller och för att bli bättre på säkerhetsfrågor. Läs mer om truckar och transporter.

Djupgående kurser

Kurser som är djupgående kan ha många olika truckmodeller på menyn. Bara för att listan innefattar tio olika truckar så ska man inte rygga tillbaka och tro att det rör sig om en truckutbildning som kommer att ta ett halvår. Det går ganska fort att sätta sig in i olika modeller så försök att satsa på en kurs där det ingår många olika truck-typer så att du får ut det mesta möjliga av den.

Mer info om truckutbildning hittar du bland annat på kunskapsbloggen.se

Kategorier
Företagsnyheter Övrigt

Kaj Mickos kommer till Affärsracet

Kaj Mickos, professor i innovationsteknik vid Mälardalens högskola, gästar Affärsracet i Anderstorp. Under åren som professor och konsult har han lotsat fram runt 25 000 idérika människor. Vidare har han flera egna patent i portföljen och med de 14 företag han startat genom åren i olika branscher vet han hur man får ut innovationer till produktion och marknad.

Träffa Kaj Mickos på Affärsracet!

Affärsracet är en stor näringslivsmässa på Anderstorp Raceway som i år arrangeras för fjärde gången i Gnosjöregionen – Sveriges mest industritäta region. Affärsracet är en av Sveriges största mötesplatser för innovation och entreprenörskap.

Vill du veta mer om mässan?

Läs mer på affarsracet.se »

Gnosjöregionen är ett företagstätt område i Småland som består av kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.

Läs mer på Gnosjöregionens officiella hemsida »

Kategorier
Företagsnyheter Övrigt

Mikael Odenberg kommer till Affärsracet

Generaldirektören för Svenska Kraftnät och tidigare försvarsministern Mikael Odenberg gästar Affärsracet i Anderstorp den 27 maj för att ingå i en paneldebatt om framtidens energiförsörjning samt svensk elberedskap. I debatten deltar även Energimarknadsinspektionens generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

Affärsracet är en stor näringslivsmässa på Anderstorp Raceway som i år arrangeras för fjärde gången i Gnosjöregionen – Sveriges mest industritäta region. Affärsracet är en av Sveriges största mötesplatser för innovation och entreprenörskap.

Vill du veta mer om Affärsracet?

Läs mer på affarsracet.se »

100217_mikael-odenberg1288x2008

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Peter Knutson

 

Gnosjöregionen är ett företagstätt område i Småland som består av kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.

Läs mer på Gnosjöregionens officiella hemsida »

Kategorier
Företagsnyheter Övrigt

Fredrik Reinfeldt kommer till Affärsracet

Förre statsministern gästar årets Affärsracet den 27-28 maj i Anderstorp. Därmed blir han en av mässans huvudtalare. Affärsracet är en stor näringslivsmässa på Anderstorp Raceway som i år arrangeras för fjärde gången i Gnosjöregionen – Sveriges mest industritäta region. Affärsracet är en av Sveriges största mötesplatser för innovation och entreprenörskap.

Vill du veta mer om mässan?

Läs mer på affarsracet.se »

fr_personbild_140407_med_text

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Peter Knutson.

 

Gnosjöregionen är ett företagstätt område i Småland som består av kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.

Läs mer på Gnosjöregionens officiella hemsida »

Kategorier
Företagsnyheter Övrigt

Dags för Affärsracet!

Ni har väl inte missat att det börjar dra ihop sig till Affärsracet igen? Nu är det snart bara en dryg månad kvar till den stora näringslivsmässan på Anderstorp Raceway som i år arrangeras för fjärde gången i Gnosjöregionen – Sveriges mest industritäta region. Affärsracet är en av Sveriges största mötesplatser för innovation och entreprenörskap.

År 2013 noterades 260 utställare och 6 000 besökare. Som ett industrins Almedalen förenas här alla befattningar inom näringslivet, akademi och politik för att se innovationer och nyheter i teknik, service, metoder och material, för att utvecklas, träffas och samtala om framtidsfrågor.

En av årets huvudtalare är ingen mindre än tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Vidare kommer bland andra Kaj Mickos, professor i innovationsteknik, och Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät och tidigare försvarsminister.

Boka in 27-28 maj!

Läs mer på affarsracet.se »

AFFRAC_temalogo-15

 

 

 

 

Gnosjöregionen är ett företagstätt område i Småland som består av kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.

Läs mer på Gnosjöregionens officiella hemsida »

Kategorier
Företagsnyheter Övrigt

Swedecote tar steget in i framtiden

Investering i ny fastighet stärker företagets position i regionen – med fokus på miljöriktighet och rationell produktion som direkt gynnar kunderna.

– Visst är det här en stor satsning för oss, men att skapa en rationell och miljöeffektiv anläggning är ett måste för framtiden. Det här kommer att ge samordningseffekter både för oss och kunderna samt trygga tillgängligheten av våra tjänster gentemot svensk verkstadsindustri, vi tror på detta till hundra procent, säger Anders Augustsson, marknads- och försäljningschef.

swedecote

 

 

 

 

 

Swedecote är specialister inom funktionell och dekorativ ytbehandling av nickel, krom, zink, zink-järn, zink-nickel, fosfatering, silver och tenn, med olika typer av passiveringar i häng och trumma. Företaget är privatägt med ca 115 anställda och en omsättning på 125 miljoner (2013). Verksamheten är förlagd till anläggningar med en nationell spridning, från Vansbro och Grythyttan i norr till Mullsjö, Åsenhöga, Hillerstorp och Gnosjö i söder.

Fastigheten med sina 13 000 m2 förvärvades från Fameco Group AB, som kommer att hyra delar av den under en tvåårsperiod.

Vill du veta mer om Swedecote?

Läs mer i ett reportage på GnosjoRegion.se »

Gnosjöregionen är ett företagstätt område i Småland som består av kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.

Läs mer på Gnosjöregionens officiella hemsida »