Dagens moderna industriproduktion är till stor del automatisk. Det är lätt att glömma bort att de flesta beskärningsmetoder bygger på uråldrig teknik. Nu kanske man inte kan säga att gasskärning eller laserskärning påminner om arbetet som utfördes på verkstäder för över hundra år sedan. Men om man ser på automatsvarvning så är detta en teknik som fortfarande har många paralleller med de ursprungliga svarvprocesserna. Här är spännande fakta om svarvning som än idag är en mycket viktig produktionsmetod på svenska verkstäder.
Automatsvarvningen bygger på gammal metod
Svarven är ingen ny uppfinning. Grundkonceptet går ut på att man snurrar ett material mot ett verktyg varpå det material som man vill få bort skärs bort. Svarven är en av de äldsta maskinerna som har använts då man ville skära till material som trä. Träsvarvar användes i Frankrike redan under mitten av 1500-talet.
Mission impossible blir possible
Det som tidigare var helt omöjligt att åstadkomma med en vanlig svarv är idag en barnlek med en modern automatsvarv. Dagens automatsvarvning erbjuder en fantastisk precision. Man kan på kort tid ta fram stora volymer där varje del är identisk med den andra. Svarven programmeras och kan sedan jobba på hur länge som helst. Det enda som gör att man måste stänga av den är att verktygen som svarvar med tiden måste underhållas och bytas ut.
Maskiner utför det som tidigare gjordes för hand
Idag så behöver tillverkare inte längre jobba med att få fram identiska former gång på gång. Man jobbar inte för hand så som tidigare var fallet. Istället för att föra en svarv för hand mot ett stycke så trycker man på en knapp. Arbetsstycket matas in i maskinen och ut kommer färdiga delar i det antal som man har behov av. Om någon från en verkstad från förra seklet kommit på besök till vår tid så hade de kanske trott att det var frågan om trolleri.
Metallsvarven har sin vagga i Egypten
Det sägs att svarven som man skär i metall med uppfanns av de gamla egypterna. Redan för några tusen år sedan så ska de ha tagit fram maskiner för detta syfte. De ville skära i metall och få jämna former. Tekniken kom sedan att utvecklas för att användas på glasmaterial och trä.
De första svarvarna krävde två personer
När de första svarvarna togs fram så krävdes det två personer för att svarva. Med automatsvarvning så behöver man knappt en! Då svarven utvecklades så fick en person hålla i ett svarvverktyg och en annan roterade materialet som skulle svarvas. Man gjorde detta simultant för att få maximal effekt.
Fel maskin kan innebära fara
Det här är något som man inte alltid tänker på. Med modern automation så kan det ju tyckas vara så enkelt att skära i hårda material som trä och metall. Men faktum är att man måste ha god kunskap om automatsvarvning för att välja rätt maskin. Om man väljer fel så kan det innebära en fara både för operatören och för maskinen som kan förstöras.