Kategorier
Industriautomation

Är industriautomation en välsignelse?

När man inser hur smidigt industrirobotar utför jobb som annars hade varit mycket farliga och komplicerade så är det klart att man kan bli imponerad. Den som har jobbat länge inom svensk industri och som själv har upplevt fördelarna med industriautomation kanske enbart ser detta som en välsignelse och fördel. Det är klart att den som tidigare fått lyfta tungt och kanske utsatt sig för fara ser en fördel med robotceller som klarar av uppgifterna, men det är inte alla som hyllar automationen till skyarna.

Fördelar med industriautomation

Det finns trots allt väldigt många fördelar med industriautomation. Några av dessa är:

  • Man kan förenkla arbetsprocesser
  • Risken för arbetsskador minskar
  • Kostnader för produktion går ner
  • Produktioner kan bli klara snabbare

Det här är ju saker som företag gärna vill se och dessutom så är det så att användningen av robotceller har lett till att man har funnit nya lösningar på problem som tidigare inte gick att lösa.

 

Robotar och jobb

Något som är uppenbart i dagens Sverige är att man måste ha kunskap för att få jobb. Det här kravet minskar inte då industrin utvecklas med nya system och robotar som styrs av datorprogram. Å ena sidan så är det här en utmaning för de som redan jobbar inom industrin, men det leder förstås till att tidigare jobbtillfällen där man kanske inte behövde mer än ett truckkort minskar. Det är det här som kan ses som en nackdel med industriautomation. De enklare jobben försvinner medan nya spännande jobbtillfällen dyker upp. Bra för vissa, mindre bra för andra…