Kategorier
Metall

Vad betyder skärande bearbetning?

Tillverkningsindustrin kryllar av märkliga ord. Ett exempel är skärande bearbetning. Vad är det?

Skärande bearbetning är ett begrepp som används för ett antal olika tillverkningsmetoder där de vanligaste är svarvning, fräsning och borrning. Gängning ingår även i detta begrepp. Det gemensamma för dessa är att ett skärstål skär ner i ett metallstycke och helt enkelt skär bort metallspån. Det är logiskt att skärande bearbetning ibland även kallas spånbrytande bearbetning.

Det finns många mekaniska verkstäder runt om i landet som bearbetar metall på detta sätt men den region som är längst fram är den industritäta Gnosjöregionen i Småland med välkända orter som Gnosjö, Värnamo och Anderstorp.

Vill du hitta en leverantör som kan hjälpa dig med skärande bearbetning finns det en bra lista här: Skärande bearbetning i Gnosjöregionen

Kategorier
Metall

Ytbehandling handlar om mer än skönhet

När man har skurit ut en metalldel som ska sitta inuti en apparat så kan det verka onödigt att ytbehandla den. Lack och färg är väl enbart till för skönhetens skull? Nej, ytbehandling handlar inte bara om skönhet. Det är klart att det är viktigt med pulverlackering och andra metoder just för att man vill att bilar, apparater, skyltar och annat ska se bra ut. Men ytbehandlingen är också till för att stärka materialet och se till att det kommer att klara mer. Även mindre delar som sitter i en apparat kan behöva lite extra skydd.

Kategorier
Metall

Tillverkning av gallerdurk för golv

På många platser så behöver man ett golv som består av ett galler för att på så vis få en säkrare yta att röra sig på. Man kan använda sig av gallerdurk inomhus såväl som utomhus men det är mycket viktigt att durken tillverkas på rätt sätt i enlighet med de behov som finns. Här gäller det ofta att special-beställa gallerdurken varpå man kan bestämma saker som storlek på maskor och eventuell ytbehandling för att få fram bästa möjliga resultat.

Gallerdurk som golv

Gallerdurken som golv är ofta ett fenomenalt val. I ett storkök så kan man till exempel behöva platser där man å ena sidan måste kunna gå och jobba på ett stadigt golv och där man samtidigt behöver få god avrinning av vatten och smuts.  Man kan också se gallerdurk som golv utomhus där man vill skapa säkra platser att röra sig på. En trappa kan vara gjord av ett stadigt galler och sammankopplas med gångväg som också är gjord av samma typ av durk.

När man har gallerdurken utomhus för gångvägar så kan det vara för att man vill undvika problem med ansamlingar av vatten och av snö. Då är det förstås mycket viktigt att durken har en yta som även motverkar halka. Här får man se till att metallen är gjord för att stå emot rost så att durken kan få ett långt liv med minimalt underhåll.

Man ska inte glömma bort att gallerdurken även ger genomskinlighet vilket kan bidra till en känsla av trygghet då man ser bättre när man går upp i en trappa eller tar sig över en gångbro. Ljuset får betydelse också då man använder durken i inomhusmiljöer som på lager där man kanske inte har så gott om ljuskällor och inte vill bidra till ytterligare skugga med trappor och golv som installeras i lokalen.

Man kan använda sig av gallerdurk såväl inomhus som utomhus
Man kan använda sig av gallerdurk såväl inomhus som utomhus

Då vatten ska kunna rinna bort

Det som är så bra med en durk är ju att den har ihåligheter. Om man behöver ett golv där vatten ska rinna bort som i köket så måste man ha ett system med maskor som fungerar på rätt sätt. Om de är för små så kan det leda till att smuts fastnar varpå det blir översvämning. Om gallerdurken är lätt att hålla ren så slipper man den här typen av problem.

Vilken storlek som maskor i durken ska ha beror helt och hållet på var den ska ligga och vilken typ av vätska och smuts som den ska utsättas för. En sak är säker, om man väljer gallerdurkar av metall så får man bättre motståndskraft mot slitage.

Durk som klarar hög påfrestning

I garage så använder man sig av durk som klarar lite mer. Man kan ju skapa golv som enbart består av durk av metall och då gäller det verkligen att durken står pall för tunga fordon som kör över den. Här behöver man också betänka vad som händer under vinter då vatten och snö kan leda till halka. Man får förvisso hål där vatten och snö kan försvinna, men det kan ju ändå bli halt och då måste ytan på durken förberedas så att däck och fötter kan få fäste.

När man väljer material som aluminium så får man förstås god hållbarhet men det här är också dyrt. Ibland så kan det löna sig att välja rostfritt stål som också kommer att klara utomhusmiljöer på ett bra sätt.

Estetik

När gallerdurken används som golv så måste den även se bra ut. Man kan ytbehandla för att få färg eller en snyggare glans och det här är också något som påpekar hållbarheten och motståndet mot korrosion. Vackra durkar tillför inomhus- och utomhusmiljöer en känsla som är modern och ofta mycket trivsam. Det är också därför som de används i så många olika sammanhang i Sverige och även utomlands.

Kategorier
Metall

Automatisk eller manuell produktion av tråddetaljer

Inom industrin så handlar det mångt och mycket om effektivisering. Oavsett om man jobbar med tråddragning eller står för tillverkning av tråddetaljer så är man alltid ute efter en arbetsprocess som kan utföras på kort tid med goda resultat. Men det är inte alltid så att man väljer att ta fram trådprodukter på automatisk väg. Möjligheten finns där med moderna maskiner och datorprogram men det finns faktiskt projekt där man istället väljer att jobba manuellt.

Framtagning av tråddetaljer

Numera så använder vi oss ofta av tråddetaljer i olika typer av föremål. I vanliga hörlurar och liknande produkter så behövs det fjädrande tråd som ser till att man får en god passform och även lång hållbarhet. Det här betyder också att man måste ha olika typer av tråd, och företag som jobbar med tråddragning tar fram olika storlekar och olika egenskaper vad gäller fjädring så att man får rätt format.

I Gnosjöregionen så finns det företag som jobbar med att ta fram trådprodukter och i Gnosjö så ligger man långt fram vad gäller användning av modern teknik. Men då man ska framställa ett mindre antal produkter med tråd så väljer man kanske att utföra vissa arbetsmoment manuellt. Det här kan man bara göra då det finns tillräckligt mycket erfarenhet och kunskap på plats. För stora volymer så tar man hjälp av automatik och robotar som ser till att man kan jobba snabbt, och då man kan erbjuda både manuellt och automatiskt arbete så får man en flexibilitet som är mycket viktig just för effektiviteten och för lägre kostnader.

Kategorier
Metall

Bearbeta plåt

plåtbearbetning
Plåtbearbetning är ett samlingsbegrepp för ett antal olika moment när det gäller att bearbeta plåt.
Plåten kan skäras, bockas, pressas, valsas och naturligtvis ytbehandlas för att bara ta några tekniker.

Tittar vi på valsning specifikt så talar man om varmvalsning och kallvalsning.
Varmvalsning används företrädesvis för grovplåt det vill säga material med en tjocklek över 15 mm. Är stål materialet som skall valsas krävs en temperatur på cirka 1000 grader.
Kallvalsning används för tunnplåt, plåt med en tjocklek av omkring 2 mm. Och utförs då utan värme.

Kategorier
Metall

Förzinka

Zinka material för att få en bättre och kraftigare yta kan göras på lite olika sätt.
Elförzinkning är en metod för att skapa en starka yta. Men i huvudsak är den till för att skapa ett snyggare utseende och lämpar sig bäst för material som inte skall finnas utomhus.

Varmförzinkning är den metod som brukar användas när material skall motstå väta och finnas utomhus i miljöer som har en påverkan på ytan.
Och mer om det hittar ni på vår avdelning om förzinkning.

Kategorier
Metall

Skydda fingrar och kropp

För länge sedan när industrirobotarna började slå igenom i produktion var jag på en visning hos dåvarande ASEA i Västerås och tittade på en.
En för den tiden imponerade uppvisning. Och det såg inte speciellt lämpligt ut att komma nära den och träffas av metalldelarna som rörde sig med en ordentlig fart med hög precision.

Så redan på den tiden insåg företag vikten av att med hjälp av olika typer av maskinskydd värna personer som annars riskerar skadas av rörliga maskindelar.
Nu är det förstås inte bara personer som skall skyddas utan även maskinerna.
En maskin för miljonbelopp som blir påkörd av en truck kan vålla en mindre katastrof för ett företag.
maskinskydd är en investering i både säkerhet för personal och för maskiner.

Kategorier
Metall

Fästa

Fästa och det på ett korrekt sätt är väsentlig i många avseende. När man pratar om det något diffusa begreppet fästelement så syftas det på konkreta föremål.
Inte så märkvärdiga vid första påseendet, men väl väsentliga för att hålla ihop allt.
Nu är namnet ett samlingsbegrepp över de där små detaljerna som man inte så ofta fäster någon vikt vid. Som muttrar, skruvar, brickor, fjädrar och allt det där.
Nog så viktiga för att få tillvaron att hålla ihop.

Kategorier
Metall

Höstvärme

Nu när hösten börjar göra sitt intåg är värme något många skulle uppskatta. Våra företag i Gnosjöregionen kan se till att ordna det. Kanske inte för personer som fryser men väl för olika metaller.
Tekniken att värmebehandla metaller är ett sätt att enklare kunna bearbeta dem. För att forma eller på annat sätt enklare kunna göra det som behöver göras. Värmen gör att metallerna blir lättare att arbete med i nästa steg av processen.
Och om det kan man läsa mer om här http://www.gnosjoregion.se/metallbearbetning/varmebehandling.asp

Kategorier
Metall

Muttrar och skruvar

Mutter och skruv följer varandra tätt ihop i tillvaron, precis som ett strävsamt par. En förutsättning för att de båda skall fungera tillsammans. Nu är det precis med muttrar som med en del andra företeelser i livet att ytan är viktig i en del fall.
Kupolmuttrar är ett bra exempel på det. Naturligtvis krävs det kvalitet också för att en mutter, oavsett sort, skall fungera.
Och mer om det hittar du här.