Kategorier
Metall

Ytbehandling handlar om mer än skönhet

När man har skurit ut en metalldel som ska sitta inuti en apparat så kan det verka onödigt att ytbehandla den. Lack och färg är väl enbart till för skönhetens skull? Nej, ytbehandling handlar inte bara om skönhet. Det är klart att det är viktigt med pulverlackering och andra metoder just för att man vill att bilar, apparater, skyltar och annat ska se bra ut. Men ytbehandlingen är också till för att stärka materialet och se till att det kommer att klara mer. Även mindre delar som sitter i en apparat kan behöva lite extra skydd.

Ytbehandling av det som inte syns

När det sitter små skruvar och bitar i en apparat så kanske man inte tänker på hur mycket arbete som har krävts för att tillverka dessa. Efter god planering och programmering så kommer delarna att tillverkas i moderna industrimaskiner. När de är klara så kan man montera som de är och det gör man också ibland. Men många gånger så är ytbehandling en självklarhet. Man vill stärka metallen mot vatten, smuts och damm. I en apparat som inte ska finnas i vatten så måste man fortfarande ha detta skydd. Luftfuktighet kommer att påverka metallen och det särskilt om den inte är behandlad på rätt sätt.

Syns inte finns inte är absolut inte sant då det handlar om elektriska apparater. Det räcker att en del rostar sönder och sedan kan man inte använda apparaten mer. På samma vis kan man säga att konstruktioner som består av många olika delar enbart håller måttet då varje del är utformad på rätt sätt.

Välja rätt ytbehandlingsmetod

Beroende på det material som man ska ytbehandla så väljer man olika metoder. Är det ledande så kan man använda sig av olika sätt för att kroma eller lacka. Ibland kanske man målar på helt traditionellt sätt. Även om materialet är gjort i rostfritt stål eller aluminium så finns det god anledning till ytbehandling som stärker det ytterligare. Detta särskilt om det är så att man ska sammanfoga olika bitar med till exempel svetsning.

För att få rätt ytbehandling så bör man alltid konsultera med de som är experter på detta. Det här är personer som jobbar dagligen med olika material och som har lång erfarenhet av hur de fungerar i verkligheten. Med expertkunskap så slipper man gissa. Det är också därför som det är mycket bra att ha en kontaktperson från verkstaden som ska tillverka med från start. Då kan man planera rätt och räkna på alla kostnader så att man får ett korrekt pris till slutkund.