Kategorier
Plast

Formsprutning ger fantastiska leksaker

När man pratar om formsprutning så ligger fokus ofta på industrin. Man tänker kanske på plastdelar som ska ingår i olika industriprojekt. Men alla som har barn vet att det finns plastleksaker som slår alla andra. LEGO är ett exempel på detta. Legoblocken är lätta och smarta. Man kan bygga höghus med dem eller få till en miniatyrbil. Både barn och vuxna tycker om att leka med plastklossarna som tas fram med formsprutning men det här är inte den enda leksak som man kan tillverka på detta sätt.

Formsprutning för perfekt passform

En stor fördel med formsprutningen är precisionen som leder till att man får perfekt passform. Det är ju viktigt då man ska tillverka leksaker som det ska byggas med. LEGO kanske var en av de första leksakerna i detta syfte men idag så finns det så många fler. Barn kan bygga med små och stora klossar och det finns block som har originella former. Man kan leka analog tetris med blocken som har tagits fram för lek för små och stora barn! Den perfekta passformen gör att det blir lätt att få ihop block och delar men också att man lika lätt kan få isär dem. Samtidigt så håller bitar ihop som de ska vilket de måste om man till exempel har byggt en bil som ska rulla omkring på vardagsrumsgolvet.

Plast är ett bra material för leksaker

Plasten som material kan vara mycket bra. Men för att få leksaker som är säkra så ska man välja leksaker som har formsprutats av miljövänliga plaster som inte är farliga för barnen. Man ska förstås också se på vilken åldersgrupp leksaken är till för. Detta oavsett vilket material som den är gjord av. Gubbar, dockor, legobitar och annat som är gjort av plast håller länge. De kan sparas för nästa generation som kommer att ha minst lika kul med leksakerna som föräldrarna hade.

Vi ska också komma ihåg hur lätt det är att hålla plasten ren. Detta är inte så dumt med tanke på att barn lätt smutsar ner sina leksaker. Plasten ser som ny ut igen då den håller hög kvalitet och man torkar av det som har blivit dammigt eller kladdigt.

Nya innovationer

Leksaker utvecklas och det skapas hela tiden nya former. Visst bygger man ofta på gamla patent. Det finns nu otaliga versioner av LEGO som kom ut på marknaden så snart som de kunde kringgå patent. Dessa tillverkas också med formsprutning vilket ger hög kvalitet. I och med att man kan forma på ett så exakt sätt med denna tillverkningsmetod så är den många gånger att föredra. Men det är klart att den typ av plast som man använder sig av kommer att påverka slutresultatet. Formsprutningen kan inte på egen hand ge leksaker som håller för evigt. Det kräver plast av hög kvalitet.