Kategorier
Industriautomation

Industriautomation som det går att lita på

Maskiner som tänker själva, robotar som lyfter tungt, svetsar och flyttar på bitar mellan en maskin och en annan… Med industriautomation så får man nästan intrycket av att vi människor inte längre behövs på verkstaden. När det är programmerat och klart så kan vi gå hem och dricka kaffe och lyssna på P1. Nja, så enkelt är det förstås inte. Industriautomationen är fantastisk och visst går det att lita på den men bara om man använder den på rätt sätt. Det krävs faktiskt lite mer än kunskap om programmering för att man ska kunna jobba på ett bra sätt med automatiska svarvar, svetsar och fräsar.

Industriautomation ger snabbare produktion

Att kunna tillverka snabbt är minst sagt smidigt. Idag vill ingen vänta på något. Då allting finns tillgängligt i en mobiltelefon så kan det vara svårt att förstå varför en produktion skulle behöva ta längre tid än ett telefonsamtal. Kanske är vi för bortskämda med den nya tekniken för att förstå hur avancerade industrimaskinerna som används för industriautomation är. Det är inte bara det att de kan tillverka del efter del i ett rasande tempo. Man får ju också riktigt goda resultat.

Med moderna maskiner så får man format som fungerar, del efter del. Det går att lita på att maskinen kommer att hålla samma nivå hela produktionen igenom. Om en kund beställer tusen skruvar så kommer inte en av dessa att ha fel. Det är fantastiskt och något som gynnar slutkund, den som beställer, och verkstad.

Programmeringen ska vara korrekt

Men för att man ska få de goda resultaten så måste maskinerna programmeras korrekt. Det här kräver god kunskap om hur maskinen fungerar och också hur man kan kombinera olika robotar och maskiner med varandra. Industriautomationen går ju många gånger ut på att olika maskiner samarbetar. Det kan de bara göra om en människa har programmerat och förberett arbetet på rätt sätt. Här är det viktigt att man ger planeringen tid. När man tänker till ordentligt och ser noga på hela tillverkningsprocessen så kan man också införa ändringar som kan leda till besparingar och bättre produkter.

Underhåll och reparation

Även om industriautomation innebär att operatören skulle kunna gå hem då han eller hon knappast behöver stå med en svets eller borr i handen så är det inte så. Operatörens roll är kanske viktigare än någonsin. Det gäller ju att hela tiden se över maskinerna som jobbar automatisk. Verktygen ska då och då bytas ut och det här måste man ta hand om innan det är försent och produktionen bli lidande. Operatören följer de signaler som kommer från industrimaskinerna och underhåller då det behövs. Med goda kunskaper så kan operatören se till att produktionen kan fortgå med minimala pauser så att man verkligen får ut mesta möjliga av automationen.