Kategorier
Metall

Tillverkning av gallerdurk för golv

På många platser så behöver man ett golv som består av ett galler för att på så vis få en säkrare yta att röra sig på. Man kan använda sig av gallerdurk inomhus såväl som utomhus men det är mycket viktigt att durken tillverkas på rätt sätt i enlighet med de behov som finns. Här gäller det ofta att special-beställa gallerdurken varpå man kan bestämma saker som storlek på maskor och eventuell ytbehandling för att få fram bästa möjliga resultat.

Gallerdurk som golv

Gallerdurken som golv är ofta ett fenomenalt val. I ett storkök så kan man till exempel behöva platser där man å ena sidan måste kunna gå och jobba på ett stadigt golv och där man samtidigt behöver få god avrinning av vatten och smuts.  Man kan också se gallerdurk som golv utomhus där man vill skapa säkra platser att röra sig på. En trappa kan vara gjord av ett stadigt galler och sammankopplas med gångväg som också är gjord av samma typ av durk.

När man har gallerdurken utomhus för gångvägar så kan det vara för att man vill undvika problem med ansamlingar av vatten och av snö. Då är det förstås mycket viktigt att durken har en yta som även motverkar halka. Här får man se till att metallen är gjord för att stå emot rost så att durken kan få ett långt liv med minimalt underhåll.

Man ska inte glömma bort att gallerdurken även ger genomskinlighet vilket kan bidra till en känsla av trygghet då man ser bättre när man går upp i en trappa eller tar sig över en gångbro. Ljuset får betydelse också då man använder durken i inomhusmiljöer som på lager där man kanske inte har så gott om ljuskällor och inte vill bidra till ytterligare skugga med trappor och golv som installeras i lokalen.

Man kan använda sig av gallerdurk såväl inomhus som utomhus
Man kan använda sig av gallerdurk såväl inomhus som utomhus

Då vatten ska kunna rinna bort

Det som är så bra med en durk är ju att den har ihåligheter. Om man behöver ett golv där vatten ska rinna bort som i köket så måste man ha ett system med maskor som fungerar på rätt sätt. Om de är för små så kan det leda till att smuts fastnar varpå det blir översvämning. Om gallerdurken är lätt att hålla ren så slipper man den här typen av problem.

Vilken storlek som maskor i durken ska ha beror helt och hållet på var den ska ligga och vilken typ av vätska och smuts som den ska utsättas för. En sak är säker, om man väljer gallerdurkar av metall så får man bättre motståndskraft mot slitage.

Durk som klarar hög påfrestning

I garage så använder man sig av durk som klarar lite mer. Man kan ju skapa golv som enbart består av durk av metall och då gäller det verkligen att durken står pall för tunga fordon som kör över den. Här behöver man också betänka vad som händer under vinter då vatten och snö kan leda till halka. Man får förvisso hål där vatten och snö kan försvinna, men det kan ju ändå bli halt och då måste ytan på durken förberedas så att däck och fötter kan få fäste.

När man väljer material som aluminium så får man förstås god hållbarhet men det här är också dyrt. Ibland så kan det löna sig att välja rostfritt stål som också kommer att klara utomhusmiljöer på ett bra sätt.

Estetik

När gallerdurken används som golv så måste den även se bra ut. Man kan ytbehandla för att få färg eller en snyggare glans och det här är också något som påpekar hållbarheten och motståndet mot korrosion. Vackra durkar tillför inomhus- och utomhusmiljöer en känsla som är modern och ofta mycket trivsam. Det är också därför som de används i så många olika sammanhang i Sverige och även utomlands.