Kategorier
Industriautomation

Industriautomation som det går att lita på

Maskiner som tänker själva, robotar som lyfter tungt, svetsar och flyttar på bitar mellan en maskin och en annan… Med industriautomation så får man nästan intrycket av att vi människor inte längre behövs på verkstaden. När det är programmerat och klart så kan vi gå hem och dricka kaffe och lyssna på P1. Nja, så enkelt är det förstås inte. Industriautomationen är fantastisk och visst går det att lita på den men bara om man använder den på rätt sätt. Det krävs faktiskt lite mer än kunskap om programmering för att man ska kunna jobba på ett bra sätt med automatiska svarvar, svetsar och fräsar.

Kategorier
Butiksinredning

De bästa materialen för butiksinredning

I en butik så måste man vara noga med att inreda på ett sätt som får kunder att trivas och förhoppningsvis också att handla mer. Men kan man sälja mer enbart genom att inreda med rätt material? Det är givetvis lite mer komplicerat än så. Men för många så kommer den butiksinredning som finns att betyda att man antingen dröjer sig kvar eller att man snabbt går från lokalen. Som kund så vill man få en upplevelse som är lättsam och inbjudande. Om det blir för svårt att komma åt varor för att se närmre på dem så går man vidare. På samma sätt så kan provhytter som inte är mysiga att vistas i leda till att man inte kommer tillbaka till affären.

Kategorier
Industriautomation

Rörbockning som lönar sig

Alla produktioner påverkas av den ekonomi som finns för tillverkningen. Redan från start så måste man betänka hur saker som material och tillverkningsmetod kommer att påverka kostnaden. Detta oavsett om man tänker använda sig av gasskärning eller stansa fram hål. När det handlar om rörbockning så är det förstås så att man måste använda en teknik som ger goda resultat. Kunden måste få en färdig del eller produkt som håller måttet.

Kategorier
Industriautomation

Spännande fakta om automatsvarvning

Dagens moderna industriproduktion är till stor del automatisk. Det är lätt att glömma bort att de flesta beskärningsmetoder bygger på uråldrig teknik. Nu kanske man inte kan säga att gasskärning eller laserskärning påminner om arbetet som utfördes på verkstäder för över hundra år sedan. Men om man ser på automatsvarvning så är detta en teknik som fortfarande har många paralleller med de ursprungliga svarvprocesserna. Här är spännande fakta om svarvning som än idag är en mycket viktig produktionsmetod på svenska verkstäder.

Kategorier
Industriautomation

Hur mäter sig laserskärning med andra beskärningsmetoder?

Ska man stansa fram ett hål eller kanske skära det med laser? Det kan bli en högst aktuell fråga. Idag så kan man använda sig av laserskärning för en rad olika material och det gör att det finns en hel del andra beskärningstekniker att beakta. Behovet av att kunna skära i många olika material leder till att det behövs flexibla och kostnadseffektiva lösningar. Med hög precision så är laserskärningen en värdig konkurrent till populära metoder som stansning och fräsning. På grund av detta så är det också så att man börjar integrera tekniken i arbetsprocesser och på produktionslinjer.

Kategorier
Butiksinredning

Steamer

Även om man är noga med att hänga kläder på rätt sätt och ser till att kunder inte slänger plagg på hög i provrummet så kommer man förr eller senare att se tyg med skrynklor som gör att kläderna inte längre ser lika attraktiva ut. Med steamer strykjärn så tar man snabbt hand om detta och det utan att ens behöva ta plagget av galgen! Med en steamer så kan kläder tas om hand med på rätt sätt så behåller man den nya känslan trots att plaggen utsätts för ständig beröring, damm och annat som är en naturlig del av butiksmiljön.

steamer

Smidig användning av steamer

Det är välkänt att man får bättre resultat med ångstrykjärn än med vanliga strykjärn men då man vill ta hand om kläder i en klädbutik så har man ju knappast tid eller plats för att stå med en vanlig strykbräda och ett ångjärn. Med en ångapparat som är särskilt framtagen för butik så blir man av med veck och sådant som får kläder att se mindre attraktiva ut på ett snabbt och smidigt sätt.
En steamer som är gjord för butiken eller för hemmet är utrustad med hjul så att den är lätt att flytta på. Dessutom så har den en stång med en krok där man kan hänga upp ett plagg som finns på en galge. Det här gör att man enkelt rör sig omkring för att behandla de plagg som behöver det med ånga som kommer via det behändiga handtaget.

Mer än kläder

Traditionella ångstrykjärn använder man ju mest för skjortor och andra plagg direkt på en strykbräda. Men då man vill ta hand om stora gardiner som man kanske har hängt upp efter tvätt så är det inte lika smidigt med en vanlig bräda. Här är steamern oslagbar. Med handtaget så kommer man åt högt upp och långt ned. Det här behöver man både i en butik och hemma för att se till att tyger som dekorerar och skyddar mot insyn behåller sin fräschör och skönhet.

Känsliga tyger

När det handlar om lite finare kläder som kan ha brodyr och inslag av pärlor så vill man ju inte utsätta dem för behandlingar som kan skada. Med en steamer så får man en mycket skonsam behandling som även är väl lämpad för känsligare plagg. Det är bara att försiktigt föra ångmunstycket över plagget för att snabbt se skillnaden. Butiker som säljer kläder av finare och känsligare material har stor användning för steamern som man användas utefter behov eller i enlighet med ett förbestämt schema.
I och med att hanteringen av detta ångstrykjärn är så pass enkel så kan vem som helst som jobbar i butiken ta hand om att få ordning på kavajer, skjortor, blusar och vackra klänningar som behöver slätas ut och snyggas till.

Kategorier
Butiksinredning

Ny och modern butiksinredning för den levande butiken

Den som inte själv jobbar med inredningsdesign tänker kanske inte så mycket på hur en lokal med några enkla grepp kan förändras. Då man får hjälp med home staging så kan man bli förbluffad över att se sitt eget hem i en helt ny tappning. I en butik så är det precis likadant, men här är det givetvis så mycket viktigare att man faktiskt tar tag i det där med att skapa en trivsam och inbjudande plats. Med modern butiksinredning så kan man lyckas skapa en levande butik som är dynamisk och som får kunder att vilja återkomma. Ny teknik och hållbara material erbjuder även en flexibilitet som man behöver för förnyelsen skull.

Dynamisk butiksinredning

När dynamiken i en butik fungerar som den ska så tänker man inte så mycket på detta. Man känner mest att det här är en butik där man tycker att det är intressant och trivsamt att vistas. Kunder håller hela tiden ett öga på vad som är på gång och det leder till ett ökat intresse för de varor som man erbjuder. Med smart butiksinredning så kan man se till att det faktiskt händer något i butiken. Det här kan vara så enkelt att man har möbler som är enkla att flytta på och bygga om så att man får nya fokusområden där man kan presentera kampanjer. Ljussättningen är också med och påverkar, och med bra ljus så får man också en effekt som gör att kunder upplever att de befinner sig i en butik där det händer något som de gärna vill ta del av.

Kategorier
Industriautomation

Är industriautomation en välsignelse?

När man inser hur smidigt industrirobotar utför jobb som annars hade varit mycket farliga och komplicerade så är det klart att man kan bli imponerad. Den som har jobbat länge inom svensk industri och som själv har upplevt fördelarna med industriautomation kanske enbart ser detta som en välsignelse och fördel. Det är klart att den som tidigare fått lyfta tungt och kanske utsatt sig för fara ser en fördel med robotceller som klarar av uppgifterna, men det är inte alla som hyllar automationen till skyarna.

Fördelar med industriautomation

Det finns trots allt väldigt många fördelar med industriautomation. Några av dessa är:

  • Man kan förenkla arbetsprocesser
  • Risken för arbetsskador minskar
  • Kostnader för produktion går ner
  • Produktioner kan bli klara snabbare

Det här är ju saker som företag gärna vill se och dessutom så är det så att användningen av robotceller har lett till att man har funnit nya lösningar på problem som tidigare inte gick att lösa.

 

Robotar och jobb

Något som är uppenbart i dagens Sverige är att man måste ha kunskap för att få jobb. Det här kravet minskar inte då industrin utvecklas med nya system och robotar som styrs av datorprogram. Å ena sidan så är det här en utmaning för de som redan jobbar inom industrin, men det leder förstås till att tidigare jobbtillfällen där man kanske inte behövde mer än ett truckkort minskar. Det är det här som kan ses som en nackdel med industriautomation. De enklare jobben försvinner medan nya spännande jobbtillfällen dyker upp. Bra för vissa, mindre bra för andra…

Kategorier
Övrigt Utbildning

Truckutbildning för olika slags truckar

Truck för bandstålDet råder ingen brist på olika slags truckar och ett lager kan ha bra med tillbehör som man ska lära sig att använda på rätt sätt. Det här betyder att man behöver truckutbildning för olika slags truckar. Man ska inte utgå ifrån att varje kurs som erbjuds har allt det som man behöver för det kan variera en hel del mellan olika utbildningar. Om man vet precis vilka truckar som man behöver fokusera på så är det enklast, men även den som är nybörjare kan dra nytta av att välja utbildning i enlighet med det som ingår. Det är bra att veta att man även under en kortare kurs kan lära sig många olika modeller och moment, så det är inte så att man måste lägga veckor på att få en bred kompetens. Den verkliga kompetensen kommer med tiden då man samlar erfarenhet genom att jobba som truckförare på en eller flera arbetsplatser.

Truckutbildningar för nybörjare

För nybörjare så kan man finna gott om kurser som kan ha ett upplägg med flera olika delar. I den första delen så ingår en viss typ av truckar och sedan bygger man på. De företag som erbjuder truckutbildningar listar vilka truckar de kan erbjuda truckkort för och det här ska man ta en titt på. Det som krävs för de flesta arbetsplatser brukar benämnas som A och B del, men precis vad som ingår i dessa delar är inte alltid detsamma. Är du nybörjare så vet du ju inte allt om det som används ute på lagergolven och då kan det vara klokt att först kontakta de som verkligen kan detta och fråga vad de jobbar med. Du bör vara medveten om att vem som helst kan starta ett företag som erbjuder truckutbildningar och för detta får man ofta betala dyrt. Det är dock så att man måste ta ett truckkort för att sedan få ett tillstånd av sin arbetsgivare att köra på bestämda platser. Kruxet är att det här kortet måste gälla för de modeller som används på arbetsplatsen så därför kan det vara bra att veta var man tänkt jobba och vilka truckar som används där för att på så vis ta en utbildning som är relevant.

Vidareutbildning

Den som redan jobbar inom industri och som sedan tidigare har truckkort behörighet kan också behöva utbilda sig för nya modeller. Ofta så är det inte själva körningen som är så komplicerad. Kan man redan en rad olika truckar så lär man sig snabbt en ny modell men för många så kan det där med teori och säkerhet fall i glömska. Företag vill ju gärna se att deras arbetsplats förblir säker och därför så skickar de anställda för vidareutbildning för att lära sig nya modeller och för att bli bättre på säkerhetsfrågor. Läs mer om truckar och transporter.

Djupgående kurser

Kurser som är djupgående kan ha många olika truckmodeller på menyn. Bara för att listan innefattar tio olika truckar så ska man inte rygga tillbaka och tro att det rör sig om en truckutbildning som kommer att ta ett halvår. Det går ganska fort att sätta sig in i olika modeller så försök att satsa på en kurs där det ingår många olika truck-typer så att du får ut det mesta möjliga av den.

Mer info om truckutbildning hittar du bland annat på kunskapsbloggen.se

Kategorier
Företagsnyheter Industriautomation

Nu flyttar vi hem!

Sedan en tid tillbaka pågår en intensiv industriautomation i Gnosjöregionen. Trenden just nu är att flera företag har börjat flytta hem delar av sin produktion, som de för några år sedan flyttade till låglöneländer. Många påstår att produktion som går att automatisera kan vara betydligt mer lönsam att utföra i Gnosjöregionen än i låglöneländer.

Det är ingen slump att företagen i vår region omsätter hela 60 miljarder kronor per år. Vi är många, vi är kluriga, vi är bra leverantörer och våra produkter exporteras över hela världen.

Vårt sjätte magasin är späckat med reportage om framtidssatsande företag. Denna gång är det hela 52 sidor (!) tjockt. Läs det nu på direkten och surfa sedan in på www.GnosjoRegion.se och lägg en offertförfrågan. Troligtvis hittar du en eller flera nya och riktigt bra leverantörer.

1 900 magasin har redan skickats till företag inom och utanför vår region, media, politiker på nationell och lokal nivå samt stora företag i Sverige.

TIPS! Missa inte att spana in uttalanden från Stefan Löfvén, Urban Bäckström, Annie Lööf, Jan Eliasson, Frida Boklund, Jan Carlzon med flera. Du hittar dem på sidan 14-15 i magasinet.

Ta chansen direkt och läs det rykande färska numret av Gnosjöregionens eget magasin!

Här kan du läsa magasinet online »

magasin_690x930px

 

 

 

 

 

 

 

Gnosjöregionen är ett företagstätt område i Småland som består av kommunerna Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.

Läs mer på Gnosjöregionens officiella hemsida »